Onderhoud van een Ger (Yurt): De deur

Posted on feb 15, 2016
Onderhoud van een Ger (Yurt): De deur

IMG_4714

 In deze blog meer over het onderhouden van het houtwerk van de ger; De ger-deur om precies te zijn. Met vier Mongoolse ger’s (Yurt) leren we heel veel over het onderhoud.

Mongools hout

Onze tenten zijn in Mongolië gemaakt. Het hout, de bomen waar de deuren van gemaakt zijn geboren, getogen en gekapt en bewerkt in Mongolië. Het klimaat daar is droger dan hier en dat is nu precies waar de verschillen in onderhoud in zitten. Hout is namelijk levend materiaal dat uitzet als het vochtig wordt en krimpt als het droger is. Daarbij is jong hout van zichzelf vochtiger dan hout dat al een paar jaar ligt te drogen.

De deuren zijn dus uit droog Mongolië naar vochtig Nederland gekomen. Toen de deuren aankwamen paste deze precies in de lijst. Na een paar weken in de regen gestaan te hebben sloot de deur echter niet meer. Inderdaad, omdat het hout door het vocht was uitgezet. Omdat dit te verwachten was hebben we in eerst instantie een randje van de deur geschaafd. Helaas is dit een korte termijn oplossing want de deur blijft uitzetten dus past al snel niet meer.

IMG_4717

Biologisch of duurzaam

De gehele tent is duurzaam gebouwd, vandaar dat we in eerste instantie het hout graag met lijnolie wilde bewerken. Het lastige van lijnolie is dat het vocht regulerend is en niet vocht werend. De onderkant van de deurpost had al aardig wat te lijden gehad omdat deze ook nog eens op de natte grond staat, voetstappen én regen over zich heen krijgt. Met het oog op een mooie en verzorgde ger, ook in de jaren die komen gaan hebben we voor een zijdeglans lak gekozen. Na uitgebreid schuren en afnemen zit er een goede beschermende laag om de deur heen. Helaas niet biologisch, maar wel duurzaam.

IMG_4719

 

Panelen bij elkaar houden.

Behalve schuren en lakken hebben we de panelen wat extra steun gegeven door houten pennen in de verbindingen te zetten. Zo blijven de panelen beter op hun plek, ook als ze verder uitzetten door vocht. Daarna zijn we alle plekken nagelopen waar er wat oneffenheden waren ontstaan door het uitzetten van het hout. Deze hebben we af geschaafd, wat voor heel veel krullen zorgde!
IMG_4760

Het resultaat mag er zijn. De deuren zijn klaar voor het komende seizoen! Kom ze gerust van dichtbij bekijken, bijvoorbeeld in Beekbergen of in Renkum.

IMG_4711

Voor

IMG_4718

na