Natuur en landschap op waarde geschat

Posted on okt 11, 2016
Natuur en landschap op waarde geschat

Wat is de economische waarde van natuur en landschap?

Op verzoek van Veerman, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verscheen het rapport: “Natuur en Landschap op Waarde Geschat”. Een, naar zijn zeggen, inspiratiebron om natuur en landschapsbeheer op waarde te schatten. Om in te zien dat natuur geld, en economische waarde oplevert. Dat klinkt logisch, want natuur is prachtig, gezond en we zijn er dol op in Nederland. Maar als wandelaar en fietser betaal je er niets voor om buiten te zijn. Hieronder de samenvatting, of lees hier het hele rapport.

Wat is Natuur?

In Nederland is geen steen ongemoeid. Iedere vierkante meter is in kaart gebracht, in gepland en om geschoffeld. We kennen geen woeste oerbossen meer. Die zijn er in Europa enkel nog op de grens van Polen en Wit Rusland (maar niet voor lang). In Nederland hebben we het daarom over natuur als de grond de bestemming ‘natuur’ heeft gekregen zoals bos en heide of als het gaat om culturele gronden zoals bepaalde landbouwgronden. Er wordt dan ook gesproken over natuur en landschap als geheel.

Wat levert natuur ons op?

In de meest directe manier levert natuur en landschap ons economisch iets op door de opbrengsten van ondernemers en werkgelegenheid rond om de gebieden, dankzij de aanwezigheid van natuur en landschap. In de landbouw, bosbouw maar ook de agrarische en recreatie/horeca sector is dat goed zichtbaar.  Ook huizenprijzen worden beïnvloed door aanwezigheid van natuur, deze waarde wordt ook aan natuur en landschap toe gerekend.

Indirect levert het schone lucht, en daarmee een goede volksgezondheid op. Ook is schoon water, wat we veelal uit de grond, duinen en waterwingebieden halen waardevol. Natte natuur, zoals uiterwaarden gebruiken we als onderloop gebieden, waardoor we veilig kunnen werken en wonen. Denk ook aan alle producten die we uit de natuur gebruiken. Daarvoor hebben we gezonde grond nodig, schone regen en een gezond klimaat.

Wat hebben voor natuur over?

Een andere manier om te berekenen hoeveel natuur en landschap waard is, is door te kijken wat je er voor over zou hebben als het er níet is. Hoeveel zou jij betalen als we de Veluwe nog zouden moeten aanleggen? Jaarlijks genieten 20 miljoen dagjesmensen en 1,7 miljoen vakantiegangers van dit diverse natuur gebied. 5% van de Veluwse beroepsbevolking heeft een baan in de recreatie sector. Dat zijn maar liefst 22.000 mensen!

Afgelopen jaar hebben we met onze kleinschalige recreatie in de Mongoolse tenten al honderden mensen uit 30 verschillende landen mogen ontvangen. En iedereen komt voor de stilte, de rust en om omringt te zijn door bomen (en even geen trams, fietsers en buren). In een land met 470 inwoners per vierkante kilometer, is dat onbetaalbaar.