is het een Ger of Yurt?

Posted on mrt 9, 2015
is het een Ger of Yurt?

Is het nu een ger of een yurt? Hoe noem je de tenten uit Mongolië? Het antwoord is simpel. Een Mongoolse tent heet een ger. Een yurt kom je tegen in Rusland of richting Kazachstan of Turkije.

Wat is een ger?

In Centraal Azië zijn er verschillende nomadische stammen die in een ronde, semi permanente woning leven. Van Rusland tot Turkije komen de woningen voor, elk in hun eigen vorm. Vergeleken met onze betonnen kastelen noemen wij deze woningen graag een tent, dat kan. Vergeet alleen niet dat toen West Europa honderden jaren vast zat in de middel eeuwen, rijke culturen floreerde in het Oosten. De levensstandaard in deze woningen waar tot wel 15 mensen in thuis waren, was hoogwaardig, zoals dat vandaag de dag nog is.

who we are

Wat is een Yurt?

Het woord Yurt, komen we in Turkije en Rusland tegen. Yurt betekend: slaapverblijf in het Turks. In Mongolië noemen we de woningen een Ger. In europa zijn Ger’s erg populair en worden steeds meer op waarde geschat. Waarbij er meestal een Mongoolse oorsprong en bouwwijze is met de ronde kroon in het midden waar de dak palen op steunen. Dit zijn dus allemaal Ger’s.
Wel zijn ze allemaal rond. Dat is handig, want op de graslanden van de Centraal Aziatische steppes kan het flink waaien. Hoe de wind dan ook staat, je ronde Ger staat altijd goed.

Yurt betekend: ‘Slaapverblijf’ in het turks. Ger betekend: ‘Huis’ in het Mongools

Verder staat een Ger van oudsher altijd met de ingang naar het zuiden; verhuist de Ger twee tot vier keer per jaar; mag je niet op de drempel staan of tegen de middenbalken leunen; heet de wand een “Hann” (wat erg leuk is als je Hanna heet en je er een opbouwt, dan heb je het gevoel dat ze je de hele tijd roepen); loop je links om naar binnen en zitten de belangrijkste mensen achterin waar het warm is.

Drinking salted milk thee in the Ger

Drinking salted milk thee in the Ger

Zie je er een staan die een wat steiler dak heeft? Dan zou dat maar zo een Yurt kunnen zijn. Laat het me dan trouwens even weten want ik heb nog nooit een Yurt gezien, enkel Ger’s!

Waar koop je een yurt of een ger?

De Ger’s die wij hebben staan zijn gemaakt door Froid. Geloof me, niemand weet zoveel van Ger’s af als hij. En je wil ook geen andere Ger dan een Ger van Nooit meer haast. Froid schreef er een boek over die je kan bestellen bij Nooit meer haast dat zeker de moeite waard is om te lezen en antwoord geeft op al je vragen!

Mocht je het een keer willen beleven kan dat natuurlijk! Kijk hier maar eens.

Schermafbeelding 2016-02-03 om 12.33.51