Hoe rij ik een half-wild Mongools steppe-paard

Posted on jun 20, 2016
Hoe rij ik een half-wild Mongools steppe-paard

Van jongs af aan droom ik over de Mongoolse steppes. Wat zou ik daar graag over verdwalen en maanden lang rond rijden. Toen ik twee maanden in Mongolië was om een trektocht te paard te rijden paste ik mijn droom aan. Ik ga nergens heen, ik blijf bij de paarden. Ik wil horse-man worden! Als ik wil leren een Mongools paard te rijden, dan moet ik er eerst een vangen. Stap 1: De lasso

Een jaar of zes was ik, toen ik in de grote bosatlas Mongolië op de kaart vond. Een land, waar je op school niets over leert, waar niemand me wat over kon vertellen, behalve dat het bestaat uit grasvlaktes en steppes, omsloten door de reuzen Rusland en China. Een land waar ze paarden hebben zoals wij fietsen. Mijn paarden-nerd hard begon sneller te kloppen. Dít bijzondere land zou ik bezoeken, de verwachtingen zijn hoog! Goed, ik ben nu bijna dertig en heb voor  mijn studie veel van de wereld gezien, zo naïef ben ik heus niet meer. Toch.. toen ik de laatste dagen van de trans-Siberië express het landschap zag veranderen van Russische bossen in hoogvlaktes en de eerste kudde paarden in alle vrijheid langs galoppeerden stroomden de tranen me over de wangen. Het is hier precies zoals de zes-jarige kleine Hanna het haar had voor gesteld. En ik ben er! Echt!

Steppes van Mongolie

Paarden zonder hekken

Twee maanden bracht ik door bij Mende en zijn familie, hun kamp is dichtbij de hoofdstad Ulanbaatar is wel bekend en heet Stepperiders. Ze bezitten rond de 200 paarden, waar ze vooral mee fokken. Deze 200 paarden lopen in de winter in een grote kudde, maar in de zomer splitsen de kuddes zich in drie kleinere kuddes onder leiding van drie hengsten. De ervaren hengsten kennen elkaar en laten elkaars merries met rust. Nieuwe hengsten moeten constant hun merries beschermen tegen de oudere. Twee keer per dag moeten alle kuddes afzonderlijk van elkaar naar het waterpunt gedreven worden. Dit doen de Horse-man. Deze herders drijven te paard, de paarden naar graas gebieden en waterpunten. Ook helpen zij de nieuwe hengst hun kudde bij elkaar te houden. De paarden lopen vrij over de heuvels van gras. Geen hekken, enkel de horse-man. Toen ik dit zag besloot ik al mijn trektocht ambities overboord te gooien en te blijven waar ik was: Bij de paarden! Ik wil horse-man worden.

Stap 1: Vang het paard waar je op wilt rijden.

De merries, veulens en hengsten zijn niet om op te rijden. Enkel de ruinen worden bereden. Deze riding horses hebben kortgeknipte manen, zo herken je ze. Om een semi- wild paard te rijden dat enkel in de zomer met mensen te maken heeft moet je dit paard eerst vangen. Gewapend met al mijn Parrelli/Naturalhorsemanship en grondwerk kennis kon ik tot op een aardige twee meter bij sommige paarden in de buurt komen en er zelfs een aaien, maar zodra ik mijn touw tevoorschijn haalde wisten ze altijd zo te draaien dat ik met lege handen stond. Dit trucje kende ze! Ik leerde van Pudjhe hoe je het doet. De paarden werden door de horse-man te paard in een grote kraal gedreven. Een lange stok met een lus er aan werd om het hoofd van het rij-paard gelust, wat nog een flinke klus is! De paarden kennen dit kunstje en draaien met z’n honderden voor je langs en over je heen zodat je het paard dat je moet hebben niet kan bereiken! Ook weten ze precies wanneer ze aan de beurt zijn. Stond het paard net nog te slapen? Als je de aandacht op hem richt is hij plots nergens meer te herkennen. Als je de lus om de hals hebt, word deze aangedraaid en kan je naar het paard lopen om een hoofdstel om te doen. Vanaf dat moment weten ze het ook eigenlijk wel en volgen ze je braaf. Het spelletje is voorbij.

Horses of mongolia

Een lasso

Heb je geen kraal? Jammer dan, je moet nu zelf een kraal maken door om de kudde heen te galopperen en ze bij elkaar te drijven onder een luid: CHUE CHUE geroep. Een tweede persoon pakt z’n lasso en rijd te paard zo dicht mogelijk bij het paard dat je nodig hebt. Je werpt de lasso met sliplus om de hals van het paard, deze hou je stevig vast, of knoop je aan je zadel. Het paard houd op een gegeven moment op met terug trekken, zodat de ander er heen kan lopen om het hoofdstel om te doen. Hierna kan je je paard opzadelen.

En het eerste paard, hoe kom je daar aan?

Een horse-man heeft altijd een paard bij zich. Je laat je paard pas terug naar de kudde gaan als een nieuwe hebt gevangen. Moeilijke vraag, wat was er eerder de horse man of zijn paard..